FAQ

Yleisimmät kysymykset ja vastaukset
Aspirin®-valmisteeseen liittyen löydät alta

Usein esitettyjä kysymyksiä

Aspirin®-valmisteen tehoon liittyviä kysymyksiä

Miten Aspirin® vaikuttaa?

Aspirin®-valmisteen vaikuttava aine on asetyylisalisyylihappo. Asetyylisalisyylihapon vaikutusmekanismi on dokumentoitu laajasti, ja sitä on kuvattu alan kirjallisuudessa. Asetyylisalisyylihappo estää elimistöä tuottamasta aineita – prostaglandiineja — jotka lisäävät kivuntunnetta, kuumetta sekä punotusta ja turvotusta (tulehdusta), joka saattavat liittyä vammoihin. Tästä johtuen kipu lievittyy, kuume alenee ja tulehdus vähenee.

Onko Aspirin® hyvin siedetty?

Ohjeiden mukaan käytettynä asetyylisalisyylihappo on todettu turvalliseksi ja hyvin siedetyksi – tämä perustuu näyttöön siitä, että miljoonat ihmiset ovat käyttäneet tätä lääkettä sadan vuoden kuluessa – huomattava osoitus sen turvallisuudesta ja tehosta. Tästä huolimatta Aspirin®-valmisteeseen - kuten kaikkiin lääkkeisiin – saattaa liittyä epätoivottuja sivuvaikutuksia.

Onko Aspirin®-valmisteella yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa?

Vaikka asetyylisalisyylihappoa voi käyttää yhtä aikaa useimpien markkinoilla olevien reseptilääkkeiden kanssa, suosittelemme, että jos käytät muuta lääkitystä, keskustelet lääkärisi kanssa ennen Aspirin®-hoidon aloittamista. Jos käytät jo reseptilääkettä verenohennukseen, diabetekseen, kihtiin tai nivelrikkoon, muista keskustella lääkärisi kanssa ennen kuin otat Aspirin®-valmistetta.

Voinko käyttää Aspirin®-valmistetta, jos minulla on diabetes?

Jos sinulla on diabetes, keskustele asiasta lääkärisi kanssa, sillä hän tuntee hyvin sairaus- ja lääkehistoriasi ja osaa vastata parhaiten tähän kysymykseen. Aspirin®-valmisteella saattaa olla yhteisvaikutuksia joidenkin vanhempien diabetes-lääkkeiden kanssa. Diabetesta sairastavien sydän- ja verisuonitautien riski on suurentunut, minkä vuoksi Aspirin®-valmisteen käyttö saattaa olla hyödyllistä, kunhan otetaan huomioon henkilön tilanne tapauskohtaisesti.

Miten Aspirin® vaikuttaa vereen?

Asetyylisalisyylihappo vähentää joidenkin kemiallisten viestijäjärjestelmien vaikutusta elimistössä. Nämä yhdisteet ovat vastuussa verihiutaleiden (trombosyyttien) aggregaatiosta eli verenhyytymisestä. Tämän vuoksi Aspirin® voi merkittävästi vähentää verisuonitukosriskiä.

Voiko Aspirin®-valmistetta käyttää raskauden aikana?

Raskaana olevien naisten ei pitäisi käyttää asetyylisalisyylihappoa kolmen viimeisen raskauskuukauden aikana. Raskauden ensimmäisten 6 kuukauden aikana asetyylisalisyylihappoa ei tulisi myöskään käyttää, ellei lääkäri määrää sitä, jolloin lääkärin tulee myös seurata tilannetta tarkasti.

Mikä ero on Aspirin®-valmisteen ja geneeristen asetyylisalisyylihappotuotteiden välillä?

Bayer keksi ja laati Aspirin®-valmisteen vaikuttavan aineen asetyylisalisyylihapon kaavan 100 vuotta sitten, ja aina siitä asti tuotteita on kehitetty edelleen. Bayer on jopa perustanut kansainvälisen Aspirin®-palkinnon, jolla palkitaan tiedemiehiä huomattavasta Aspirin®-valmisteeseen liittyvästä tieteellisestä työstä. Voit varmistua siitä, että käytät Bayerin valmistamia alkuperäisiä Aspirin®-tuotteita, kun pakkauksessa on mainittu Aspirin® tai Bayer.

Sisältääkö Aspirin® laktoosia (maitosokeria)?

Ei, sillä Aspirin®-tuotteet ovat laktoosittomia, ja tämän vuoksi laktoosille allergiset voivat käyttää niitä.

Voinko käyttää Aspirin®-valmistetta särkylääkkeenä, jos käytän samaan aikaan pientä annosta asetyylisalisyylihappoa (esimerkiksi sydänsairauden estohoitona)?

Kyllä, pieni annos asetyylisalisyylihappoa (noin 100 mg) riittää varmistamaan antikoagulaatio- eli verenohennushoidon. Akuutin kivun hoitoon asetyylisalisyylihappoa tarvitaan yksi 325–1000 mg:n annos. Tällä annoksella ei ole (vaikutusta lisäävää tai heikentävää) yhteisvaikutusta estohoitoon käytetyn pienen asetyylisalisyylihappo-annoksen verenohennusominaisuuksiin.

Yleisiä kysymyksiä Aspirin®-valmisteesta

Miten kauan Aspirin® on ollut olemassa?

Aspirin®-valmisteen vaikuttavan aineen, asetyylisalisyylihapon, syntetisoivat puhtaassa ja kestävässä muodossa ensimmäiseksi vuonna 1897 nuori Bayerilla työskentelevä kemisti, tri Felix Hoffmann ja hänen tiiminsä. Kaksi vuotta myöhemmin asetyylisalisyylihappo lanseerattiin Saksassa Aspirin®-tavaramerkillä.

Miksi alkuperäinen Aspirin®-brändi on kalliimpi kuin markkinoilla olevat monet geneeriset tuotteet?

Kun ostat Aspirin®-tuotteen, et osta ainoastaan farmaseuttista yhdistettä vaan myös ainutlaatuisen koostumuksen, joka on syntynyt jatkuvan tutkimuksen, kehitystyön ja testaamisen tuloksena. Aspirin® on ollut jo yli 100 vuotta tieteen eturintamassa uusien formulaatioiden kehitystyössä. Geneeriset valmistajat hyötyvät alkuperäisestä tuotteesta saadun tiedon lisäarvosta. He välttävät tutkimus- ja tuotekehityskulut samoin kuin ne kustannukset, jotka liittyvät tietoisuuden lisäämiseen Aspirin®-valmisteen elämää pelastavista ominaisuuksista.

Mistä tavaramerkki ”Aspirin” on peräisin?

Kirjain A tarkoittaa asetyylia, joka on tuotteen vaikuttavan aineen, asetyylisalisyylihappomolekyylin osa. Seuraava tavu "spir" on peräisin kasvista nimeltään Spirea ulmaria, joka tuottaa salisiinia, salisyylihapon sokeriyhdistettä. Salisyylihappo on perusaine, josta asetyylisalisyylihappo eristetään. Sanan loppuosa "in" on yleinen pääte, jota käytettiin lääkkeissä siihen aikaan, kun Felix Hoffmann ensimmäistä kertaa onnistui saamaan aikaan asetyylisalisyylihapon kestävän synteesin vuonna 1897.

Millaisia yhteisvaikutuksia Aspirin®-valmisteella on muiden lääkkeiden kanssa?

Vaikka Aspirin®-valmistetta voi käyttää yhtä aikaa useimpien reseptilääkkeiden kanssa, suosittelemme, että jos käytät muuta lääkitystä, keskustelet lääkärisi kanssa ennen Aspirin®-hoidon aloittamista. Jos käytät jo reseptilääkettä verenohennukseen, diabetekseen, kihtiin tai nivelrikkoon, sinun tulisi käyttää asetyylisalisyylihappoa vasta sen jälkeen, kun olet keskustellut asiasta lääkärisi kanssa.