Aspirin®-valmisteen historia

Vuonna 1897 Bayerilla työskentelevä Felix Hoffmann, saksalainen kemisti, etsi isänsä niveltulehduskipuihin tepsivää hoitoa ja alkoi tutkia asetyylisalisyylihappoa, joka vähensi niveltulehduskipuja. Hän valmisti ensimmäisen kestävän muodon yhdisteestä, jolle myöhemmin annettiin tuotenimeksi Aspirin®. Aspirin® on lääke, jonka nimessä ”A" tulee asetyylista, "spir" sanasta Spirea ulmaria (salisiinia tuottava kasvi) ja "in" on lääkenimissä yleisesti käytetty loppuliite.
Aspirin® on saatavissa yli 100 maassa maailmanlaajuisesti.

Voit alla tutustua Aspirin®-särkylääkkeen mielenkiintoiseen historiaan.

1863‐1897

Felix Hoffmann valmistaa asetyylisalisyylihappoa synteettisesti tuliterässä Bayer-laboratorioissa.

“Friedr. Bayer & Co.” perustetaan Vuonna 1863 Bayer ja Weskott perustavat yhteisen pörssiyrityksen “Friedr. Bayer & Co.” Wuppertal‐Barmeniin, Saksaan. Vuonna 1888 päätetään perustaa farmaseuttinen osasto. Vuonna 1897 yrityksen nimeksi tulee Bayer and Co., ja se keskittyy tutkimukseen ja tuotekehitykseen, ja tämä linja jatkuu yrityksessä tänäkin päivänä.

1899

Heinrich Dreser kuvaa Aspirin®-valmisteen kuumetta alentavan ominaisuuden ja sen käytön kivun lievittämiseen.Vuoteen 1899 mennessä Bayer oli alkanut toimittaa Aspirin®-valmistetta lääkäreille potilaille annettavaksi.

Aspirin® rekisteröidään. Aspirin®-valmistetta koskeva hakemus toimitetaan Berliinissä patenttitoimistoon tavaramerkkinä rekisteröitäväksi.Tuotetta valmistetaan Elberfeldin tuotantolaitoksessa Wuppertalissa. Vuotta myöhemmin tuote patentoidaan Yhdysvalloissa.

1904–1905

Aspirin®-valmistetta myydään 250 gramman purkeissa ja putkiloissa.

1953

Tri Lawrence Craven julkaisee raportin, jossa hän esittää hypoteesin, että Aspirin® vähentää sydäninfarktiriskiä.

1961

Aspirin® sponsoroi urheilutapahtumaa ensimmäistä kertaa: pyöräilykilpailu Espanjassa.

1966–1971

John Vane, farmakologian professori Lontoossa, julkaisee lopulta Aspirin®-valmisteen tehoon liittyvät tutkimuksensa, joiden mukaan Aspirin®-valmisteella on kipua ja kuumetta lievittäviä sekä tulehdusta estäviä ominaisuuksia, koska se estää viestijäaineiden (prostaglandiinien) toimintaa.

Bayerin Aspirin® mukana kuussa.

Bayerin Aspirin® oli mukana kuumatkalla, tärkeä varuste pienessä laukussa, jonka astronautit ottivat mukaan Apollo 11 -alukseen.

Aspirin Plus C® lanseerataan Saksassa poretablettina, mikä parantaa lääkkeen siedettävyyttä mahalaukussa.

1972–1982

National Science Academy julistaa Aspirin®-valmisteen parhaaksi kipulääkkeeksi, koska se tehoaa hyvin päänsärkyyn

John Vane voittaa lääketieteen Nobel-palkinnon Aspirin®-valmisteeseen liittyvästä työstään, joka osoitti, että se estää prostaglandiinin biosynteesiä.

1983–1986

Aspirin® vähentää aivohalvauksia. Lisätutkimukset vahvistavat, että aivohalvausten määrä vähenee, kun potilas käytää Aspirin®-valmistetta.

Bayer AG:lle myönnetään Saksan Business Film -palkinto filmistä "Aspirin®‐ a Never‐Ending Story".

1987–1988

Erilaiset tutkimukset osoittavat, että Aspirin® vähentää merkitsevästi aivohalvausriskiä. Aspirin® vähentää verisuonitauti-kuolleisuutta 15 % ja sydäninfarktia 30 %.

Yhdysvalloissa suoritettu tutkimus osoittaa, että Aspirin® vähentää sydänkohtausriskiä.

FDA ehdottaa Aspirin®-valmisteen käyttöä uusiutuvan sydäninfarktin hoitoon ja ensimmäisen sydäninfarktin ehkäisyyn potilailla, jotka sairastavat epästabiilia angina pectorista.

Aspirin® julistetaan "vuoden lääkkeeksi" maineikkaassa münchenilaisessa lääketieteellisessä viikkojulkaisussa: "Münchener Medizinische Wochenschrift".

1989–1993

Uudet tutkimukset osoittavat, että Aspirin® vähentää angina pectorista sairastavien sydäninfarktiriskiä (sydänkohtausriskiä) jopa 50 %.

Amerikan sydänyhdistys suosittelee pieniannoksista Aspirin®-hoitoa (annosväli 75–325 mg) sydänkohtauksen toissijaiseen ehkäisyyn.

1994–1996

 

Aspirin® vähentää suonikohjuja ja laskimotukoksia. Uudet tutkimukset osoittavat, että Aspirin® saattaa vähentää laskimotukosriskiä.

Aspirin® vähentää munuaisvaurioriskiä. FDA ehdottaa Aspirin®-valmisteen käyttöä sydänkohtauksen aikana ja muiden sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.

 

Perustetaan kansainvälinen Aspirin®-palkinto, jonka tarkoituksena on kannustaa ja palkita tutkijoita.

Bayer rakentaa Saksaan Euroopan nykyaikaisimman lääketehtaan ja investoi siihen 270 miljoonaa dollaria.

1997

Asetyylisalisyylihappo on 100 vuotta vanha.

Meksiko tuottaa kaksi miljoonaa Aspirin®-tablettia vuodessa , minkä vuoksi tätä turvallista lääkettä on riittävästi koko Latinalaisen Amerikan markkinoille.

Aspirin®‐synteesin satavuotisjuhlan kunniaksi Saksassa annetaan uuden ruusulajikkeen nimeksi "Aspirin".

Aspirin® rikkoo myyntiennätyksen 1/2 biljoonaa euroa, ja siitä tulee parhaiten myyvä itsehoitosärkylääke Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Vuotuinen kokonaismyynti on noin 17 biljoonaa tablettia.

1999–2000

Maaliskuun 6. päivä on Aspirin®-valmisteen patentin 100‐vuotisjuhlapäivä.

Osana juhlallisuuksia Bayerin hallintorakennus muutettiin maailman suurimmaksi valtavankokoiseksi Aspirin®-pakkaukseksi, joka sai kolme mainintaa Guinnessin ennätysten kirjaan.

2003–2004

 

Bayerin osakkeilla käydään kauppaa maailman kuuluisimmassa pörssissä: New Yorkin osakepörssissä.

Uuteen Bayer-rakenteeseen luodaan itsenäisiä liiketoimintayksiköitä: Bayer HealthCare, Bayer CropScience, Bayer Chemicals ja Bayer Polymers ja Bayerin palveluyritykset, Business Services, Bayer Technology Services ja Bayer Industry Services.

2005–2008

 

Tri Derek W. Gilroylle Lontoossa (Centre for Clinical Pharmacology & Therapeutics) myönnetään 10. kansainvälinen Aspirin®-palkinto. Brittiläinen tiedemies dekoodaa asetyylisalisyylihapon aiemmin tuntemattoman vaikutusmekanismin ja selittää, miksi Aspirin®-valmisteen vaikuttava aine estää tulehdusta.

 

Aspirin® Zipp on ensimmäinen raemuotoinen lääke, jonka voi ottaa milloin ja missä tahansa – jopa ilman vettä.